Solcellespecialisten var blandt de første virksomheder i Danmark med fuld fokus på fordelene ved solceller.

Hvordan virker solceller? Fra sollys til grøn energi

Solceller er en af de mest populære og effektive måder at producere elektricitet på i dag. De er blevet mere og mere populære blandt boligejere, der ønsker at spare penge på deres elregning og gøre deres hjem mere miljøvenligt. Popularitet skyldes også et prisfald gennem de sidste 10 år. Men hvordan virker solceller egentlig?

Hvad er solceller og solcelleanlæg?

Solceller består af siliciumceller og er små enheder, der kan omdanne sollys til elektricitet. De er lavet af halvledermaterialer, som er i stand til at absorbere solenergi og skabe et elektrisk felt.

Et solcelleanlæg består af flere solcellepaneler, der er monteret på taget. Et solcelleanlæg kan variere i størrelse alt efter behov for strøm og retning/hældning på solcellerne.

Hvordan virker solceller?

Solceller fungerer ved hjælp af fotoner, som er partikler i sollyset, en proces kaldet fotovoltaisk effekt. Her rammer solens stråler solcellen og frigiver elektroner i halvledermaterialet. Disse elektroner bevæger sig herefter gennem kredsløbet og skaber en elektrisk strøm. For at strømmen kan bruges i stikkontakten skal den herefter omdannes fra jævnstrøm til vekselstrøm.

Boligejerne får herefter nettilsluttede deres solcelleanlæg til det offentlige elnet. Dette betyder, at hvis solcelleanlægget producerer mere elektricitet end det, der bruges i hjemmet, bliver overskuddet sendt tilbage til elnettet og en elproduktionsleverandør køber det overskydende strøm. På denne måde sparer solcelleejeren køb af den strøm som forbruges mens solcelleanlægget er i drift og ligeledes får solcelleejeren betaling for den overskydende produktion som kan bruges til at betale sin elregning med i den mørke tid og om natten.

Læs også: Hvad er solceller og solcelleanlæg?

Kan solceller fungere i alle klima- og vejrforhold?

Solceller virker i alle slags klima- og vejrforhold, men deres effektivitet kan påvirkes af temperaturer og overskyede dage. Solceller fungerer bedst i solrige områder, hvor der er meget sollys til rådighed. Dog kan meget høje temperaturer nedsætte effekten. Solceller kan selv på overskyede dage producere elektricitet, dog en mindre mængde. 

Solceller er designet til at modstå forskellige vejrforhold og er lavet af holdbare materialer, der kan tåle vind, regn og sne. De kræver dog en grundig installation af en professionel for at sikre, at de er installeret korrekt og er sikre for boligejerne og deres ejendom.

”Jeg var meget overrasket over at det hele kunne klares på en dag. Alle håndværkere var perfekt koordineret” – Zapfer Nicolaisen

Den bedste placering af solceller

Mange boligejere er usikre på, hvordan de bedst kan placere panelerne på deres hus. Tidligere har det været anbefalet at placere solcellepanelerne på et tag mod syd med en hældning på 40 grader, da det har været det optimale for at opnå den bedste ydelse. Men i dag er solcellerne blevet så billige, at det er muligt at montere nogle ekstra solcellepaneler på tagflader mod øst og vest for at opnå den ønskede ydelse. Derfor kan stort set alle tage bruges til solcelleanlæg, uanset hvilken retning de vender i eller hældningsgraden. 

Det er også vigtigt at tage hensyn til skyggefulde områder, da skygger kan påvirke solcellernes effektivitet. Undersøg for omkringliggende bygninger, træer og andre forhindringer, der kan skygge for solcellerne. Er du i tvivl om placering, så kontakt en fagmand og få en gennemgang af de muligheder der egner sig bedst for dit tag.

En grøn og bæredygtig energi

Solceller er en miljøvenlig måde at producere elektricitet på. Ved at bruge solceller som en kilde til energi, kan boligejere reducere deres afhængighed af fossile brændstoffer som kul, olie og gas, som er kendt for at forårsage forurening og skade miljøet. De kræver dog en vis investering for at installere, men i længden kan de spare boligejere penge på deres elregning og reducere deres aftryk på miljøet. Derudover er solcellerne også holdbare og kræver minimal vedligeholdelse, hvilket gør dem til en pålidelig kilde til elektricitet i mange år.

Læs også: Støtte til vedvarende energi – Solceller og husstandsvindmøller.

☀️ Kontakt os – Få din energibesparelse beregnet!

Lad en af vores solcellespecialister guide dig 100% gratis mod en grønnere fremtid. Få skræddersyet rådgivning om priser, besparelser, solcelleløsninger og grøn omstilling, der passer til dine behov. Vi er klar til at hjælpe dig fra start til slut – inklusive installation og montering.

Ring 📞 36 750 750 (kl. 8.30-16.00 hverdage) eller mail ✉️ info@solcellespecialisten.dk i dag!