Valg af Elmåler: Fasemåler vs. Summationsmåler
Når du investerer i et solcelleanlæg, uanset om det er med eller uden batteri, er det vigtigt også at overveje, hvilken type elmåler dit elselskab har installeret. Der findes to primære målere: fasemåleren og summationsmåleren. Valget af måler kan have stor indflydelse på, hvordan din solcelleproduktion bliver afregnet, og dermed påvirke anlæggets og din økonomi.
En fasemåler måler hver fase separat. Dette betyder, at hvis dit solcelleanlæg er 1-faset og koblet på fase 1, kan du komme i en situation, hvor du både køber og sælger strøm på samme tid. Eksempelvis kan du sælge solcellestrøm fra fase 1 til spotpris, mens du samtidig køber strøm til en højere pris på fase 2, hvis du tænder en elkedel. Det samme kan ske med en 3-faset inverter, men forskellen vil være mindre markant.
Med en summationsmåler nettoafregnes faserne indbyrdes, hvilket betyder, at du undgår unødigt salg af strøm til spotpris, mens du køber til en højere pris. Dette giver en langt mere effektiv og økonomisk udnyttelse af den strøm, dit solcelleanlæg producerer.
Det er dog ikke alle netselskaber, der leverer summationsmålere som standard. Skulle det være nødvendigt at skifte elmåleren, er der dog sat et loft på udgiften, som typisk ligger omkring 1.800 kr. Derfor anbefales det altid at medregne denne omkostning i din samlede investering i solceller, så du sikrer dig den bedst mulige økonomi for dit anlæg.
Brug for hjælp?
Indtast dit nummer herunder, så ringer vi dig op.
Ordbog over solcelletermer
Med stigende krav til bæredygtighed, som f.eks. ESG-rapporter, CO2-afgifter, risikostyring og finansiering, er solceller ikke længere blot en grøn løsning, men også en solid økonomisk investering.
Solcelleanlæg til Erhverv: En Grøn Investering med Klare Gevinster
Med stigende krav til bæredygtighed, som f.eks. ESG-rapporter, CO2-afgifter, risikostyring og finansiering, er solceller ikke længere blot en grøn løsning, men også en solid økonomisk investering.
Reparation af Solcelleanlæg: Udskiftning af Inverter
Vi får ofte henvendelser fra kunder, hvis solcelleanlæg er 10 år eller ældre og pludselig er stoppet med at producere strøm.