Vedligeholdelse af solcelleanlæg: Hvad du skal – og ikke skal – gøre

Der er mange holdninger til vedligeholdelse af solcelleanlæg, og det kan være svært at finde ud af, hvad der faktisk er nødvendigt. Spørgsmål som “Skal jeg vaske mine solceller?”, “Skal jeg rydde sne fra dem?”, og “Bør jeg få mit anlæg kontrolleret årligt?” dukker ofte op. Det korte svar? Du behøver ikke gøre noget som helst i langt de fleste tilfælde.

Vask af solceller
Solceller behøver som udgangspunkt ikke at blive vasket. Regn klarer arbejdet for dig, og med det klima vi har i Danmark, får dine solceller rigeligt med vand til at holde sig rene. Nogle bekymrer sig om sne på panelerne om vinteren, men også her kan du tage det roligt – sne er sjældent et problem. Vi plejer lidt kækt at sige, at vi gerne vil betale 5 kr. for at få sne ryddet af vores egne solceller – det illustrerer fint, hvor lidt det egentlig er værd. Risikoen for skader, enten på dig selv eller solcellerne, opvejer på ingen måde fordelen ved at rydde sne.

Årlig kontrol af anlægget
Mange solcelleejere har haft deres anlæg i over 10 år uden nogensinde at få det tilset af en tekniker – og de har ikke haft problemer. Det vigtigste er, at du selv tjekker, om anlægget er i drift, når solen skinner. Dette gør du nemt ved at kigge på din inverter, som typisk er placeret i bryggerset eller et andet let tilgængeligt sted. Hvis inverteren står mere skjult, fx i et skur, kan det ske, at anlægget er ude af drift i længere tid, uden at du bemærker det. Vi har set flere eksempler på anlæg, der har stået stille i over et halvt år.

Med tiden kan det dog være en god idé at kontrollere anlægget hyppigere, da inverteren er anlæggets sliddel og kan være mere tilbøjelig til fejl, efterhånden som den ældes. Din forhandler har sikkert allerede lært dig, hvordan du aflæser om solcellerne er i drift, så der er ingen grund til at købe en service, hvis du selv kan holde øje med det.

Ældre solcelleanlæg fra 2011-2012
I årene 2011-2012 blev der produceret en del solceller af lavere kvalitet, hvor glas og folie kan delaminere – det betyder, at de løsner sig fra hinanden. Dette problem kan gøre anlægget ustabilt, især i fugtigt vejr. Delaminering ses typisk som lyse kanter på solcellepanelerne, og det kan ofte opdages fra jorden.

Skal du bestille service?
Selvom det kan være fristende at få et årligt serviceeftersyn på dit solcelleanlæg, vil dette kun give et øjebliksbillede af anlæggets drift – det forlænger ikke holdbarheden eller øger produktionen, som det gør med fx biler eller varmepumper, hvor slidte dele bliver udskiftet. På et solcelleanlæg udskifter man ikke dele, der stadig fungerer. Hvis du er usikker på, om dit anlæg yder som det skal, tilbyder vi dog gerne hjælp.

Remote session: En praktisk løsning
Hvis du ønsker at få tjekket dit anlægs ydeevne, kan vi tilbyde en remote session, hvor vores teknikere guider dig gennem aflæsningerne på din inverter. Vi sammenholder informationerne med dine solcellers specifikationer og beregner den forventede ydelse baseret på anlæggets retning, hældning og alder. På den måde får du en grundig status uden at bruge penge og tid på et fysisk servicebesøg.

Opsummering
For de fleste solcelleejere er der ikke meget vedligeholdelse at bekymre sig om. Tjek jævnligt om anlægget er i drift, og lad ellers naturen klare resten. Skulle du være i tvivl om anlæggets ydeevne, kan vi altid hjælpe med en remote session for at sikre, at alt fungerer som det skal.

Brug for hjælp?

Indtast dit nummer herunder, så ringer vi dig op.

Profile image
DK flag
Solcellespecialisten var blandt de første virksomheder i Danmark med fuld fokus på fordelene ved solceller.

Ordbog over solcelletermer

Med stigende krav til bæredygtighed, som f.eks. ESG-rapporter, CO2-afgifter, risikostyring og finansiering, er solceller ikke længere blot en grøn løsning, men også en solid økonomisk investering.

Læs mere